Jdi na obsah Jdi na menu
 


Odborná část:

19. 2. 2012

Říjen na zahradě

V říjnu, kdy se pomalu loučíme s většinou kvetoucích rostlin, zdobí zahrady pestrobarevné chryzantémy. Vedle toho si můžeme ponechat odkvetlé květy na ozdobných travách, které nám budou zahradu zkrášlovat i během zimy. Je pravý čas k sázení ovocných stromů, které bychom měli v případě potřeby chránit proti okusu divokou zvěří. Sklízíme dozrálé a vyséváme ozimé druhy zeleniny. Prázdné zeleninové záhony zryjeme a pohnojíme, abychom je připravili pro příští sezónu.

OKRASNÁ ZAHRADA

V říjnu zahradu zdobí především chryzantémy, které se pyšní bohatou škálou barev. Dále nás pak na zahradě potěší begonie, krásnoplodky a zajímavé plody mochyně. Tento měsíc je obzvlášť vhodný pro výsadbu listnatých i jehličnatých okrasných dřevin. Je také pravý čas k zasazení listnatého živého plotu. Při vysazování udržujeme určitou vzdálenost mezi jednotlivými sazenicemi, které poté zkracujeme. Jehličnaté živé ploty bychom měli vysazovat až na jaře. Měli bychom z půdy vykopat cibule a hlízy některých okrasných rostlin, jako jsou například begonie, mečíky, sprekélie, dosny nebo tygřice. Před tím než cibulky a hlízy uložíme, tak je necháme oschnout a očistíme. Říjnové teploty začínají klesat pod nulu, proto bychom měli schovat choulostivé druhy rostlin (zvláště ty exotické) domů do tepla. Další důležité práce:

Sázíme narcisy a otužilé trvalky, které kvetou na jaře, dále pak růže, tulipány, řebříčky a hyacinty. Odkvetlé letničky odstraníme ze záhonů, které poté zryjeme.

Ponecháváme zaschlé květy (například ozdobných trav), které nám mohou zdobit zimní zahradu. Důkladně zavlažujeme stálezelené dřeviny, aby v pořádku přečkaly zimní období.

Okrasným stromům odstraníme nemocné, zlomené a suché větve.

Abychom ochránili kořeny vřesů před mrazy, přisypeme k nim jehličnatou hrabanku.

Rostliny, které jsme měli přes léto venku na zahradě nebo balkoně (například oleandry), bychom měli přemístit do světlých a chladných prostor. U rostlin omezíme zálivku a přestaneme je hnojit.

Je pravý čas k zakládání nové skalky.

Nevypuštěné zahradní jezírko překryjeme hustou sítí, aby se voda nezkazila opadaným listím.

Naposledy posečeme trávník, aby před zimou ještě obrostl.

 

OVOCNÁ ZAHRADA

Říjen je v ovocné zahradě nejvíc znám jako měsíc sklizně zimních odrůd jablek a hrušek. Kvalitní a nepoškozené plody můžeme skladovat v bedýnkách či přepravkách (maximálně ve dvou vrstvách) v chladných a suchých podmínkách. Ostatní plody spotřebujeme co nejdříve. Kromě toho je ale tento měsíc také obdobím výsadby. Vysazujeme angrešt, rybíz a samozřejmě i ovocné stromy. Ty lépe zakoření, když je před výsadbou namočíme na jeden nebo dva dny do vody. Do jam, které máme připravené již od září, nejprve zatlučeme kůly, které by měli končit pod prvními větvemi. Kůly, které by měly by být ke stromkům přivázané, by je měly chránit především před poškozením.V říjnu bychom měli ale také zvážit vykácení starých a nemocných stromů.

 

Další důležité práce:

Zavlažujeme záhony s jahodníky. Jahodníkové záhony okopeme, k rostlinkám přihrneme zeminu a chráníme je netkanou textilií proti mrazům. Sklízíme hrozny pozdních odrůd révy vinné. Na chráněných a teplých místech vysazujeme nové rostliny révy vinné.

Odstraňujeme borku z kmenů a větví starších stromů a pálíme ji. Oškrabané kmeny ošetříme vápenným mlékem.

ZELENINOVÁ ZAHRADA

V říjnu sklízíme veškeré druhy kořenové, tykvovité, luskové, košťálové zeleniny a luskovin. Měli bychom ji nechat nejprve oschnout a teprve poté uschovat. Po sklizni všechny prázdné zeleninové záhony zryjeme, abychom je připravili pro příští sezónu. Promoklou půdu je třeba zlehčit rašelinným substrátem, humóznějším kompostem nebo pískem. Zarýváme chlévský hnůj, ale ne tam, kde se chystáme pěstovat hlíznaté a cibulnaté rostliny. Vedle sklizně běžné zeleniny vysazujeme ozimé druhy česneku a hlávkového salátu, který je třeba vysazovat do zhruba 10 cm hlubokých brázd, aby byl chráněn před mrazivým zimním větrem. Dále vyséváme kořenovou petržel a černý kořen, které nám vzejdou časně zjara. Další důležité práce:

Nedovyvinuté rostliny hlávkové kapusty a hlávkového salátu můžeme nechat dorůst na záhonech, ale chráníme je proti mrazům netkanou textilií.

Otužilé druhy zeleniny, jako jsou například zimní pór a špenát, můžeme ponechat na záhoně a sklízet je až během zimy.

Sušíme natě petržele, celeru a dalších podobných rostlin, které nám budou přes zimu sloužit jako léčivky a koření.

Organické zbytky zkompostujeme, prosypeme páleným vápnem a smícháme se zeminou.

Starý kompost připravíme pro použití na novou zahradní sezónu.

Chceme-li se příští rok vyvarovat poškození rostlin slimáky, nahromadíme na zahradě větve a listí, pod kterými se v zimě schová ježek, který se o ně v průběhu sezóny postará.

 

 

Listopad na zahradě

V listopadu se na zahradě loučíme s většinou okrasných květů, končí sklizeň a naplno se rozbíhají přípravy na zimní období. Listopad je zároveň měsícem, v němž je zahrada nejbohatším zdrojem nepotřebné zeleně, a je tak nejvhodnějším obdobím k přípravě kompostu. Před zimou můžeme ještě vysít mrkev, cibuli nebo petržel.

OKRASNÁ ZAHRADA

S květy se na zahradě v listopadu setkáváme už jen příležitostně, když vykvetou nejpozdější chryzantémy, vřesy nebo pozdní šafrány. Vedle nich naši zahradu ozdobí barevné listy na stromech. Červenou nás nadchnou javory, jeřáby a třešně, žlutou pak lípy, habry a modříny. Také v tomto měsíci bychom se měli věnovat růžím. Keřové růže bychom měli obrýt, ke kořenům přihrnout zeminu a přikrýt je chvojím. U stromkových růží nejprve stáhneme korunu, poté ji opatrně ohneme a zakryjeme chvojím, popřípadě zahrneme zeminou. Koruny starších rostlin, které bychom mohli ohnutím poškodit, zkrátíme a obalíme netkanou textilií. Pokud je příhodné počasí a půda není dosud zmrzlá, růže můžeme do poloviny měsíce ještě také vysazovat.

Záhony s trvalkami, nově vysazenými cibulovinami, hajními bylinami a dřevinami bychom měli chránit chvojím nebo listím proti zimním mrazům. Zakrývat můžeme na zimu také skalku, což ale není v našich zeměpisných podmínkách nutné.

Další práce:

Až do poloviny měsíce můžeme sázet rychle kořenící cibulnaté rostliny a málo choulostivé okrasné listnáče. Dvouletky na záhonech přikryjeme netkanou textilií. Trvalky a okrasné dřeviny okopeme a pohnojíme.

Z balkónů a teras odstraňujeme letničky v květináčích a truhlících.

Rostliny, kterým vadí zimní vlhko (například skalničky), přikryjeme stříškou ze skla či plastu.

Vřesy před zimou dostatečně zalijeme a za prvních mrazíků ochráníme netkanou textilií.

Zryjeme, pohnojíme a povápníme místa, kde chceme mít v příštím roce květinové záhony a trávník.

Připravíme si směs zemin pro vysévání květinových sazenic v příští sezóně.

 

OVOCNÁ ZAHRADA

V listopadu ještě sklízíme nejpozdější druhy jabloní. Pokud jablka na stromech přepadl nečekaný mráz, počkáme, až během dne poleví, jablka otrháme a umístíme je na jeden nebo dva dny do sucha a chladu, aby oschly, a poté je uložíme do sklepa. Na zahradě můžeme také najít plody kdouloní. Nemáme-li zahradu oplocenou, měli bychom chránit kmeny ovocných stromů proti okusu zvěří buď chemickými přípravky, nebo ochranným pletivem. Půdu kolem kořenů bychom měli obrýt a pohnojit. U stromů s nízkými kmínky postačí, když půdu prokypříme. V listopadu je pravý čas k pohnojení stromů a keřů drobného ovoce. Nejvíce hnojiva bychom měli poskytnout angreštům a rybízům, o něco méně pak malinám a ostružinám. Dostatečně pohnojíme také jahodníky a révu vinnou. U všech stromků a keřů také odstraňujeme kořenové odnože, vydatně je zaléváme a k nově vysazeným přihrnujeme půdu. Další důležité práce:

Poté, co broskvoně ztratí listí, měli bychom je ošetřit přípravkem proti kadeřavosti.

Za příhodných podmínek můžeme až do poloviny měsíce vysazovat ovocné dřeviny a v teplejších oblastech i révu vinnou.

Z korun stromů odstraňujeme zaschlé plody a likvidujeme je.

Shrabujeme spadané listí a kompostujeme ho.

Průběžně kontrolujeme stav uskladněného ovoce a zkažené či kazící se vyhodíme.

 

ZELENINOVÁ ZAHRADA

V listopadu můžeme stále sklízet pórek, růžičkovou kapustu a kadeřávek. Čínské zelí můžeme ještě ponechat na záhonech, protože mu teploty pod nulou neublíží. V zemině můžeme nechat i ozimé druhy česneku, cibule, salátu a špenátu, ale měli bychom je chránit netkanou textilií proti nízkým teplotám. Také můžeme vysévat mrkev, cibuli a petržel, které nám vyrostou zjara.

Listopad, v němž je zahrada nejbohatším zdrojem nepotřebné zeleně, je nejvhodnějším obdobím k tvorbě kompostu. Patří do něj zbytky okrasných rostlin, zeleniny a ovoce, spadané listí, větvičky a poslední posekaná tráva. K tomu bychom měli ještě přidat zeminu. Máme-li již kompost hotový, připravujeme ho pro jarní použití. Uleželý proházíme přes prohazovačku, nedozrálý pak přemístíme vedle a prolijeme ho močůvkou či fekáliemi. Máme-li na zahradě pařeniště, pak ho využijeme jako přezimovací stanoviště pro choulostivé trvalky a hlíznaté rostliny, popřípadě do něj přemístíme pekingské zelí, kedlubny a hlávkovou kapustu i s kořenovými baly.

Další důležité práce:

Dokončujeme sklizeň kořenové zeleniny.

Hnojíme a ryjeme záhony.

Podle potřeby zlepšujeme zeminu. Do těžké půdy přidáváme písek, kompost nebo rašelinu. Do lehké pak dáváme těžkou zeminu nebo humózní organickou hmotu.

Připravíme si směs zemin pro vysévání zeleninových sazenic v příští sezóně.

Vypouštíme vodu z hadic a nádrží na zalévání.

Rychlíme kořenovou i listovou petržel, cibuli sazečku a pažitku, které potom využijeme v kuchyni při vaření.

Průběžně kontrolujeme stav uložené zeleniny, zkaženou nebo kazící se vyhodíme.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář