Jdi na obsah Jdi na menu
 


vše o vině

19. 11. 2007
Irsay Oliver Kříženec Bratislavské bílé a Čabanska perla.                                                              Hrozen sředně velky (150g),kónický s volnými ramínky.Bobule malé malé (2g),zlatožluté,s výrazným muškátovým aromatem,jemě křupavou a šťavnatou dužninou s jemnými kyselinami.                                                                                  Doba rašeni je raná.Dozrává v druhé polovině srpna.                                                  Růst je středně silný,dřevo dostatečně vyzrává.                                                          Citlivá na všechny houbové choroby,dřevo jen slabě mrazuvzdorné,trpí suchem,při dozrávámí ji napadají vosy a ptáci.                                                                       Úrodnost dobrá až slabší.Je to ambivalentní odrůda (moštová i odrůda),uplatní se všude,vyžaduje dobré výživné půdy a dostatek vláhy,vhodná pro pergoly a ke zdím a jižním stěmám budov. Muškát moravský Růst bujný, olistění střední, hrozen střední až velký, bobule střední, kulatá, zelenožlutá, s výrazným muškátovým aroma. Je to odrůda vhodná jako raný stolní hrozen i na lehká aromatická vína s nižším obsahem kyselin. Hrozny je třeba ochránit před ptactvem a vosami. Mrazuodolnost je dobrá. Muškát Ottonel Francouzská odrůda. Růst slabší, olistění řídké, hrozen atraktivní, s velmi jemnou chutí a výrazným muškátovým aroma. Hodí se jen do živných, hlinitých půd bez vápna. Dává jemná muškátová vína. Pěstování je problematické pro náchylnost na sprchávání. Nesnáší měďnaté postřiky proti plísni révové, podporují sprcháni a růst keřů se tlumí. Míiller Thurgau Původně označenjako kříženec. Růst středně bujný, olistění řidší, hrozen střední, bobule malé, žlutozelené, slupka slabá, plodnost vysoká a pravidelná, mrazuodolnost i odolnost proti houbovým chorobám jsou nízké. Hodí se do živných půd, kde je důležitá ochrana proti plísni šedé. Zrání středně rané. Při správné technologii jsou vína svěží, s muškátově ovocnými tóny, příjemnou kyselinou, pobízející k napití. Podávají se k prosté stravě a nabízejí se při společenské zábavě. Neuburské Pochází z Rakouska. Růst bujný, olistění hustší, hrozny malé až střední, kompaktní, bobule kulaté, zelenožluté, tmavě tečkované. Dužnina je slizká a hrozny se obtížněji lisují. Mrazuodolnost i odolnost proti houbovým chorobám jsou nízké, odolnost proti suchu je dobrá, hodí se proto na terasovité úpravy. Při nadměrném růstu sprchá. Plná vína mají zpočátku ořechovou vůni. Při zrání přichází vyšší viskozita, sametovost, aroma červeného ovoce. Taková vína výborně doprovázejí jídla s hustými omáčkami, pečenou drůbež, drůbeží paštiky.
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář